Kuzey Makedonya vatandaşlık işlemleri yeniden gündemde. Kanununda yapılan değişiklik ile tekrar Makedonya kimliği alabilme şansımız oluştu. Fakat herkesin aklında aynı sorular var. Başvuran herkes vatandaşlık alabilecek mi? Bu sorunun cevabını aslında kimse net olarak bilmiyor.
Bu yazıda birkaç kişiden özellikle Anavatanrumeli platformundan edindiğim bilgileri ve kendi sürecimizdeki tecrübeleri size adım adım anlatacağım.
Yugoslavya zamanında göç eden ebeveynlerimizi 8. madde vatandaşlıktan çıkarıyordu. Bu madde; ANAVATANI hariç olmak üzere başka bir ülkeye göç edenler Makedonya vatandaşıdır, şeklindeydi. Türkiye’ye gelenler için “anavatanına geri döndü ve artık benimle işi yoktur” diyordu. Göçmenlere imzalatılan bir evrak bahane ediliyor eğer müracaat eden olursa da belirli süre Makedonya’ da yaşamış olmak, Makedonca diline hakim olma, mevcut vatandaşlığından feragat etmek gibi şartları öne sürüyorlardı. Artık bu maddeden “Anavatanı hariç olmak üzere ” detayı ve dil bilme zorunluğu da kaldırıldı.
Kanunun yeni hali ise aşağıdaki gibidir.
Kuzey Makedonya Vatandaşlık işlemleri nasıl olacak? Kimler alabilir ?
Peki kanun değişti artık vatandaş olabileceğiz diye sevindik. Fakat kimler başvuru hakkına sahip? Bu konu hakkında çok önemli detaylar birçok kişinin hayallerini suya düşürecek gibi. Şimdi size madde madde bu detayları vereceğim.
Madde 4, 5 ve 6 başvuru sonrasında Kuzey Makedonya Cumhuriyeti tarafından araştırlacak. Madde 7 ise müracat kabul gördüğünde imzalatılacak.
Yukarıda sıraladığım maddeler Kuzey Makedonya anayasasında yer almış kanunun kendisinden alınmış şeklidir.
Aile büyüklerimiz 1931 de gelmiş biz alamıyor muyuz? Hayır başvuru yapamazsınız.
Babam- annem- büyükbabamlar vefat etti alamaz mıyız? Orada doğmuşlar başvuru yapabilirsiniz.
Ben torun oluyorum ama birinden duydum torunlar da müracaat etsin ilerde vereceklermiş, sizce? Hayır torunlar kanun kapsamına girmiyor. Bunun aksini söyleyip para karşılığında vatandaşlık hizmeti verdiklerini syleyen kişi ve kişilere itibar etmeyiniz.
Makedonya’ ya gitmesek de alabilir miyiz? Alabilirsiniz, aşağıda müracaat edeceğiniz yerleri yazdım.
Eşim vatandaş olursa ben de olabilir miyim? Şimdilik böyle bir bilgi yok. Önce bşz olalım da eşleri sonra düşünürüz.
Kendim için değil çocuklar için istiyoruz. Bu ise cümlesi ise en çok duyduğum oldu. Maalsef çocuğunuz 3. kuşak yani göç eden kişinin torunu ise boşuna müracaat etmeyiniz.
Hepsinin cevabı yazının içinde detaylıca yer alıyor. Lütfen tek tek , yavaş yavaş okuyun. Yine de anlamadığınız ve sorunuz olursa lütfen aşağıda -yorum yapın- kısmından sorunuz.
Öncelikle başvuru sürecinin zorlu olacağını bilmelisiniz. Ordan oraya koşturacaksınız, Makedonya’ ya gitmeniz gerecek, Makedonya’ dan evrak aldırmak zorunda kalacaksınız. Bütün bunlar hem zaman alacak, hem de maliyetli olacak. Ama bir şekilde başlayınca bitecek.
Yugoslavya’ dan göç edenlerin neredeyse tamamında doğum tarihi nüfus kağıtlarında hatalı. İşe bu hatayı düzeltmekle başlayacağız. Çünkü Kuzey Makedonya kayıtlarıyla Türkiye kayıtlarının tutması gerekiyor.
İlk işimiz bağlı olduğumuz nüfus dairesinden göç eden kişinin “isim denklik belgesi” alması. Bu evrakla K.Makedonya’ dan doğum belgesi yani “izvod na roden” alabiliriz. İzvod na roden Makedonya’ dan alındıktan sonra da doğum tarihini düzeltmemiz mümkün olacak.
O yüzden ilk iş İsim denklik belgesini almak. Nüfus dairesinden, kişinin kendisinin ya da birinci derecede yakını alabilir. Göç eden kişinin kimlik fotokopisi yanınızda olmalıdır.
Diyelim ki İstanbul’ un herhangi bir ilçesindeki nüfus dairesine gittiniz dilekçenizi yazıp verdiniz talebinizi Ankara’ ya bilgisayar ortamından yolluyorlar. Akabinde size denklik belgeniz hazır mesajı geliyor. Yine nüfus dairesine gidip alacaksınız.
Evrağın temininden sonra ise kaymakamlıkta apostil ettirilmelidir.
Not : Apostil işlemi uluslararası bir anlaşma gereğidir ve ücretsizdir. Apostil işlemi sadece kaymakamlık ve valilikte yapılır.
İlk aşama tamam dediğinizi duyar gibiyim. Asıl macera şimdi başlıyor.
Makedonya’ dan doğum kaydı yani izvod na roden yukarıda bahsettiğim isim denklik belgesi sayesinde alınır.
1. Kişinin doğduğu şehir, kasaba ya da köyün bağlı bulunduğu nüfus dairesine gidip alması gerekir. Yani Makedonya’ dan alınan bir evrak bu.
2. Bu evrağı göç edenin kendisi, çocuğu veya torunu alabilir. Orada yaşayan akrabası da alabilir ancak soyadı tutması gerekir.
3. Son seçenek de vekalet ile evrağı almak. Yazımın sonun Makedonya’da ulaşabileceğiniz bir irtibat numarasını bulacaksınız. Kendisi bir ücret karşılığında evrağı alıp size gönderebilir. ( Manastır ve civarından )
Makedonya’ dan bu evrak alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur belgenin Formül A şeklinde alınması. Formül A şeklinde 2 adet almanız gerekiyor. Makedonca doğum belgesi -izvod na roden- ise başvuranın sayısı kadar alınması gerekir. Hatta fazla fazla alın ki Türkiye’ de herhangi bir işlem için gerekirse sonradan sıkıntı çekmeyin.
Diyelim ki Kuzey Makedonya’ da gittiğiniz kurumdan Formül A şeklinde alamadınız çok dilli denilen şekliyle alın. Ama yine de Makedonya’ da apostil edilmesi gerekir, unutmayın! Formul A, çok dilli nedir bilemediler ve dümdüz bir doğum belgesi yani izvod na roden verdiler o zaman o evrağı illa ki Makedonya’ da apostil ettiriniz!
Makedonya’ da apostil nerden yapılır diye soracaksınız. İzvod ‘ u aldığınız kuruma danışın, apostil damgasını vuracak resmi yerin neresi olduğunu söyleyeceklerdir.
Formül A şeklinde alınmışsa Türkiye’ de tercümeye gerek duymaksızın işlem yapılabilir. Ya da çok dilli doğum belgesi alınmışsa Türkiye’ de tercümeye gerek duymaksızın nüfusa dairesinde işlem yapılabilir.
Babam Manastır / Bitola’ da bir köyde doğmuş, orada ilkokul okumuş, orada annemle evlenmişler. Bu arada izvod na roden 3 eur civarı apostil 4.5 eur civarına denk gelen dinardı. ( 2021 Eylül ) Başka şehirlerde farklı fiyatlara alındığını duydum, bilginiz olsun. Oradan evrağı aldırıp ( aşağıda telefon numarası bıraktım ) İstanbul’ a gelen otobüse vermelerini rica ettik.
Laleli’ de bir otele teslim ettiler ve gidip elden teslim aldım. Kargo firmalarıyla UPS, DHL gibi ya da devlet postasıyla da size gönderebilirler. Ben bu yolu seçtim. Otobüs ile gelmesi bana daha çabuk ve güvenilir geldi.
03.12.2022 tarihinden sonra doğum tarihi, yeri, isim düzeltme gibi işlemleri nüfus dairesinden yapmak mümkün değil. Ancak mahkeme yoluyla düzenleme, değişiklik yapılabiliyor.
Yukarıda bahsettiğim izvod na roden belgesini alıp Türkiye’ de noter tastikli tercüme ettirmelisiniz. Elinizde bu tercüme ve orijinal evrakla ikametinizin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılabilirsiniz.
Avukata gerek olmayan bu işlem için adliyede bir dilekçe yazmalısınız. Kısaca durumunuzu açıkladığınız bu dilekçede doğum tarihinin ve yerinin değiştirilmesini talep edeceksiniz.
Doğum ve tarihi İzvod na roden’ de ne şekilde yazıyorsa o şekilde olmasını arz etmelisiniz.
Daha sonra ön büroya dedikleri yere dilekçenizi teslim etmelisiniz. Böylece dava açılmış oluyor ama dava tarihi bazen 2 hafta bazen 3 ay sonraya veriliyor. Bu tamamen yoğunluğa bağlı. Davanız sonuçlanınca kesinleşmesi için bekleme süreceniz başlıyacak. Kesinleştikten sonra değişiklik ilçe nüfusa otomatik olarak gidecek ve size mesaj yoluyla bildiri gelecek.
Bundan sonra nüfus müdürlüğünde tarih ve yer bilgileriniz Kuzey Makedonya’ daki gerçek bilgilerinizle değişmiş olacak. Yeni nüfus kağıdı çıkartacaksınız. Bu işlemleri yaparken izvod na roden evrağınız yanınızda olacak aman dikkat.
Yeni nüfus kağıdından sonra pasaportunuzu çıkartacaksınız. Pasaportunuz varsa yenisiyle değiştirecesiniz.
Nüfus kağıdındaki düzeltme yapıldıktan sonra başvuru evrakları hazırlanması aşamasına geldik. Bunları 4 kısımda listeleyeceğim.
Makedonya’ dan gelen “izvod na roden” evrakı ile nüfus dairesinden doğum tarihinizi değiştirmenizin akabinde yeni nüfus kağıdınız gelecek. Daha sonra aşağıdaki evrakları hazırlayacaksınız.
1 – Vukuatlu nüfus kayıt örneği DİKKAT ! Ana-baba adı yazmalıdır. Göç eden kişinin adı kesinlikle evrakta görünmelidir.
2 – İkametgah DİKKAT ! Bu evrağın geçerlilik süresi 1 aydır.
3 – İsim denklik belgesi
4 – Çok dilli evlilik belgesi DİKKAT ! FORMÜL B ŞEKLİNDE İSTEDİĞİNİZ NÜFUS DAİRESİNE ÖZELLİKLE BELİRTİNİZ.
5 – Doğum kayıt örneği DİKKAT ! FORMÜL A ŞEKLİNDE İSTEDİĞİNİZİ NÜFUS DAİRESİNE ÖZELLİKLE BELİRTİNİZ.
6 –GÖÇ EDEN KİŞİ VEFAT ETMİŞSE VE ONUN ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILACAKSA VEFAT EDEN KİŞİYE AİT BAĞLI OLDUĞU NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN FORMÜL C BELGESİ alınız.
Bu saydığım evrakların hepsi apostil edilmelidir. Başvuran her bir kişi için bu evrak listesi kendisine ait evraklardır. İçlerinde sadece isim denklik belgesi göç eden kişinin adına olan evraktır.
1 – HakkındaTürkiye Cumhuriyetinde bir suç işlemediğine dair soruşturma olmadığını gösterir belge.
2 – Adli sicil kaydı
Bu iki evrak aynı binadan veriliyor ve mutlaka kişinin kendisinin gitmesi şart. Yaşadığınız ilin en büyük adliyelerinden verilir. İstanbul’ daki en büyük adliyeler ise Çağlayan, Bakırköy, Kartal adliyeleridir.
3 – Kaymakamlıktan verilen ” adli sicil kaydı yoktur ” evrakı / apostil yapılacak
1 – Emekliler için SGK kurumundan gelir dökümü alınmalıdır. Bu evrakta dikkat edilmesi gereken maaşın yazılı olmasıdır.
2- Çalışanların iş yerlerinden antetli kağıda maaşının ne kadar olduğunu, ne kadar zamandır çalıştığını gösterir bir yazı almaları gerekiyor.
3- İş yeri sahiplerinin ise şirket evraklarını beyan etmesi kafi.
4- Başvuru yapacak kişinin üzerine olan tapu varsa sadece renkli fotokopisi
5- Eğer kira geliri gibi bir ek gelir varsa kira kontratı
Yukarıdaki bahsi geçen evrakların resmi kurumlardan alınanları kaymakamlıklar apostil etmektedir.
Tüm evraklar hazırlanınca başvuru yerinize karar vermelisiniz.
Kuzey Makedonya vatandaşlık işlemleri için başvurulacak 3 yer var.
Her üçüne de kişinin kendisi müracaat etmeli. İstanbul ve Ankara’ daki yabancı elçiliklerden randevu almanız şart. ( Yazımın sonuna adres, telefon ve linkleri bırakacağım)
Türkiye’ de hazırladığınız tüm evraklar Kuzey Makedonya yetkililerine teslim edileceğinden ister Türkiye’ den başvurun isterseniz Kuzey Makedonya’ dan mutlaka tercüme edilmelidir.
Özellikle altını çizmek istediğim bir nokta var. Şayet Makedonca okuma, yazma, iyi derecede konuşma yetisine sahip değilseniz ve orada bu işleri yaptıracak birini tanımıyorsanız İstanbul’dan yapın! Çeviri, noter, yol masrafları, pasaportlar, ordan oraya gidiş geliş, konaklama ücretleri oldukça pahalı oluyor. Yorgunluğu da cabası.
İster Türkiye’den ister Kuzey Makedonya’ dan başvuru yapın önce tüm evraklarınız Makedonca diline çevirmelisiniz. Makedonya’ dan başvuru yapacaksanız çevirilerinizi K.Makedonya’dan yaptırabilirsiniz. Yazımın sonunda K.Makedonya’ da çeviri fiyatı alabileceğiniz bir iletişim bilgisini göreceksiniz.
Biz Kuzey Makedonya’ dan başvurmaya karar verdik. Hem akrabaları ziyaret eder hem de evrakları teslim ederiz diye düşündük. Yukarıda bahsettiğim gibi babamın neredeyse tüm sülalesi orada ve 10 yıldır görüşmemişlerdi. Babam iyi derecede Makedonca bildiğinden orada gezmemiz ve resmi dairelerde iletişim kurmamız kolaydı.
Doğduğunuz şehirden müracat etmeniz şart değil Üsküp’ ten de yapabilirsiniz diyen vardı. Fakat biz bir aksilik çıkmaması için Manastır’ dan yaptık.
Çeviri işini ise tanıdık vesilesi ile tanıştığımız yeminli tercümana yaptırdık. Gitmeden önce tüm evrakları kendisine e-mail attım. Gidince yüz yüze tanışıp evrakları teslim aldık. Noterde tastik işini ise biz gidip yaptık.
Tüm çeviri tastik işleri bitince postahaneden 20 eur karşılığı Kuzey Makedonya dinarını yatırdık. Bu para yatırma işinde yanınızda Kuzey Makedonya vatandaşının olması şart. Çünkü para yatırma formunda vatandaşlık numarasını yazıyorlar. Açıklama kısmına ise şu kişinin vatandaşlık başvuru ücreti yazılıyor. Yani bir Makedon tanıdığınız olması şart.
Makedonca özgeçmişimizi de yazıp imzaladık.
Sonra babam, ablam ve ben bizzat başvuruya gittik.
Manastır’ da emniyet müdürlüğünden yapılıyor. Ancak yanınızda Makedoncayı iyi derecede konuşan, yazan, okuyan biri olması şart. Babam da bunların hepsi olduğundan biz rahat ettik. Yine de evrakları bir saat kadar incelediler.
Babam ve annemin Yugoslavya’ da evlenip Türkiye’ ye beraber göç ettiklerini belirtmiştik. Evlilik cüzdanı istediler ancak babam o tarihlerde kendilerine öyle bir evrak verilmediğini söyleyince gidip Manastır nüfus dairesinden evlilik evrağını çıkarmasını istediler.
Bağlı oldukları evlilik dairesine gittik. Kayıtlarda evrak hemen bulundu.
Bu eksiğimiz de tamamlanınca bir form verildi. Kişisel bilgilerimizin olduğu bir formu doldurduk. En önemlisi bu forma Makedonya’ da ikamet eden bir akrabamızın, tanıdığımız birinin ev adresinin ve telefonunu yazmamız istendi. Şayet evrak eksiği varsa ya da bilgi vermek gerekirse diye isteniyor.
Bize teslim aldığına dair küçük bir kart verdi ve böylece başvurumuz tamamlanmış oldu.
Ben Türkiye’den aldığımız tüm resmi evrakı Makedonya’ da tercüme edip noter tastiği yaptırdım. Tüm bu hizmetler için Erol beyle çalıştık. Yazının sonunda iletişim bilgilerini ekledim.
Ankara’daki Makedonya Büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne eposta ile veya doğrudan telefonla ulaşabili
Telefon numarası : 00 90 312 439 92 04 – 08
E-mail : ankara@mfa.gov.mk
Makedon konsolosluğundan bilgi ve randevu için e-mail atmalısınız. Yine de adres ve telefon bilgilerini aşağıdadır.
Adres : İnönü Cad. Ecler apt. no 20, Kat 2, D 3 Gümüşsuyu / Taksim
Telefon numarası: 00 90 212 251 2233 – 00 90 212 249 9977
Faks numarası : 00 90 212 293 7765
E-mail : istanbul@mfa.gov.mk
Açıkcası ben öğrendiğim bilgilerin birçoğuna onların sayesinde ulaştım. Gönüllü olarak vatandaşlığa başvuracaklara yardımcı oluyorlar. Yardımcı derken de herkes neler yapacağını, işlemlerinin ne aşamada olduğu anlatılıyor. Sorulara, sorunlara bilenler çare olmaya çalışıyor. Oluşturulan foruma üye olunca göreceksiniz.
Şuraya linki bırakıyorum. https://anavatanrumeli.org/
Erol beye whatsup üzerinden yazabilirsiniz. Kendisi iyi derecede Türkçe konuşuyor. Asıl önemli nokta kendisi Bitola / Manastır ‘ da yaşıyor. Türkiye’ den aldığınız isim denklik belgesini ve vekalet gönderdiğiniz takdirde izvod na roden temin edebilir. Daha detaylı bilgi ve fiyat için kendisine sorunuz.
Erol beyin detaylarını sadece sizlere bir yardımı olur düşüncesiyle verdiğimi özellikle belirtmek isterim. Yapacağınız görüşmeler, işlemler hakkında sorumluluk kabul etmem. Parasal konularda ise hiçbir şekilde çıkar ilişkimizin olmadığının da altını özellikle çizmek isterim.
Son olarak herkese bol şans dilerim.
Balkanlarla ilgili diğer yazılarımı da okumak isterseniz aşağıdaki linklere tıklamanız yeterlidir.
Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.
9 Comments
Merhabalar, babam gostivar dogumlu ve 2 sene once vefat etti. Izvod belgesini getirttim, noter tasdikli tercumesi ile birlikte nufus mudurlugunden isim denklik belgesi aldim. Fakat diger basvuran akrabalarim dogum tarihinin duzeltilmesi icin mahkemeye basvuruyorlar. Bu vefat etmis kisi icin de gerekli midir?
aslına bakarsanız vefat etmiş biri için değişiklik yapılamaz şeklinde bir kanun var. ANCAK durumun sizce önemini belirtir bir dilekçe ile düzeltme isteyebilirsiniz, bunu yapanlar oldu. makedonya bu konuda ısrarcı. Her şeyin doğru olmaası gerekiyor. Bütün evraklar buna göre düzenlenecek netice de. Nüfus dairelerinden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca şurada insanalr tecrünbelerini paylaşı bir girip bakın istereseniz. https://anavatanrumeli.org/d/64-vefat-eden-ebeveyn-uzerinden-makedonya-cifte-vatandasligi/30
Bitola doğumluyum çifte vatandaşlık için ilk önce ne yapmam gerekiyor. Bilgi verirseniz sevinirim.
Merhabai yazıda bahsettiğim gibi öncelikle kimliğinizde doğum tarihi doğru mu ona bakarak adım adım işlemleri başlayabilirisiniz.
Bahsettiğiniz Erol beye ulaşamadım. 17 Eylülde Bitola da olacağım. Erol beyle nasıl görüşebiliriz.
Numarası değişmedi diye biliyorum. tekrar deneyin iserseniz
Tesekkurler
:)
Blog sayfanızda başarılarınızın devamını diliyorum. Unuttuğumuzu düşünmeyin, hususi gelip blog sayfanızda ki yazıları okuyorum :)
Umuyorum bu sefer siz benim yorumumu onaylarsınız :)
teşekkür ederim, tabii ki onaylarım:)