İsrail hakkında bunları biliyor musunuz, başlıklı bir yazı yazmamn sebebi var. Herkesin bir parça tedirginlik duyduğu bir ülke İsrail. Aslında kısmen haklıyız çünkü hiç durmayan tartışmaların tam da merkezi İsrail ve Kudüs! Ben aralık 2017 de başkent tartışmaları ile gündemdeyken oradaydım. Herhangi bir sıkıntı yoktu bilinmesini isterim.
Şimdi biraz İsrail havasına girelim isterseniz…
İsrail hakkında bunları biliyor musunuz?
İsrail’e her yıl yaklaşık 1000 mektup geldiğini ve bunların üstünde “Tanrı”ya ulaştırılmak üzere”yazdığını?
ABD ‘nin her yıl 5 milyar doları yardım adıyla İsrail’e yolladığını? Aynı miktarın tüm Afrika kıtasındaki ülkelere vermeyi kabul ettiğinden fazla olduğunu?
İsrail’in geniş bir nükleer silah deposuna ve orta menzilli balistik füzelere sahip olduğunu?
Peki ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 69 ayrı kararını ihlal ettiğini?
Ülkenin çelik kubbe denilen bir sistem ile yapılan füze saldırılarını geri püskürtebildiğini?
Yahudi mezheplerinden Neturei Karta‘nın Filistin’i destekleyip, Israil’in dağıtılması gerektiğini savunduğunu?
Ülkede İbranice ve Arapça olmak üzere 2 resmi dil olduğunu?
Musevilerin sarı plaka, Müslümanların ise beyaz plakalı araçlarla birbirinden ayırt edildiğini?
İsrail parasının üstünde görme özürlüler için “Braile” denilen işaretler bulunduğunu?
Einstein’aİsrail’in ülkeye başkan olmasını teklif ettiğini ama onun reddettiğini?
İsrail’in kurucusu ve ilk Başbakanı David Ben Gurion bir Ateist olduğunu?
Ülke su kaynaklarının %85 i Musevilere %15 i Müslümanların kullanımına verildiğini?
Ülkede erkeklerin 18-28 yaşları arasında 3 yıl, kadınların ise 18-26 yaş arasında 2.5 yıl askerlik yaptıklarını? Haftasonları evlerine izinli gelirken bile silahlarını yanlarında taşıdıklarını? Hatırı sayılır bir maaş da aldıklarını?
En az 400 Nazi subayının savaştan sonra Museviliğe geçerek İsrail’e yerleştiğini?
Dünyanın her yerinden 25 yaş altı Yahudi gençlerin İsrail devletince bütün ihtiyaçları karşılanmak üzere 3 ay Kudüs’te kampa katılabileceklerini?
İsrail vizesi, ülkeye giriş
İsrail Türk vatandaşlarından B2 denilen turistik vizeyi almasını istiyor. Ama ücretsiz olduğu gibi kolay alınan bir vize. Elinizde evraklarınız, efendi gibi sordukları sorulara cevap verirseniz herkesin alabildiği bir vize. İstanbul Maslak’taki Yapı Kredi Plaza C Blok’da yer alan Başkonsolosluk haftaiçi 10 ile 13 arasında çalışıyor. Adres ve çalışma sistemi değişiklik gösterebilir. Gitmeden önce kontrol ediniz.
Eğer İran, BAE, Suudi Arabistan, Lübnan gibi ülkelere gitmek gibi bir planınız varsa, dikkat! Vizeyi diğer ülkelerdeki gibi pasaporta değil bir A4 kağıdına vermelerini isteyiniz. İsrail geziniz boyunca bu evrak pasaportunuzun yanınızda bulunmalı. Bize hiç soran olmadı ama ben her yurt dışı gezimde zaten pasaportumu yanımda taşırım. Herkese de bunu öneririm.
Ülkeye giriş Tel Aviv şehrindeki Ben Gurion havalimanından oluyor.( Ben Gurion İsrail Devleti’nin kurucusu ve ilk başbakanıdır. İstanbul Üniversitesi’nde hukuk eğitimi de almış olması da ilginç)
İstanbul’ da uçağa binerken detaylı bir arama başlıyor. Altı polis uçuş kapısıda xray cihazının başında bütün el çantalarını açıp içindekileri platforma dökmek suretiyle arama yapıyor. Ayakkabı, mont gibi eşyaları bırakın yelek bile varsa çıkarın diyorlar. Şapka, telefon kılıfı gibi, makyaj çantası gibi ufak tefek şeyleri bile didik didik arıyorlar. Aynı arama İsrail ‘de olacak diye düşünürken hiç arama yapılaması çok enteresandı doğrusu. Sadece klasik gümrük girişinde neden geldiniz, nerde kalacaksınız sorusu soruldu o kadar. Verilen mavi bir barkotlu bilet gibi kağıt parçasını da saklamanız gerekiyor. Arada bu evrağı da polis isteyebilirmiş aklınızda olsun.
…
Asıl dönüşte sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Bu yüzden alana en az 3-4 saat önce gidilmeli. Onlarca soru sorabiliyorlar ya da şanslıysanız sormazlar. Bu sorgu sual meselesi sadece Türk vatandaşlarına uygulanmıyor. Dünyanın her yerinden İsrail ‘e gelmiş insanlara aynı muamele yapılıyor. Güvenlik konusunda paronaya olmuşlar. Sabırlı olacaksınız, doğruyu söyleyeceksiniz bu kadar basit!
Kudüs’e Telaviv’ den ulaşım otobüsler ile oluyor. Yaklaşık 50 dakika sürüyor dediler. Hatta trende yakında çalışmaya başlayacak dendi, gidecekler alternatifleri araştırmamalılar.
İsrail ‘ de gezerken lazım olacak bilgiler
Para birimi şekel ve Tl karşısında değeri ise neredeyse aynı. Mesela bu yazıyı yazarken 1tl =0.92 ILS Bu para değerini görünce içinizi bir sevinç kapladı değil mi? Kaplamasın… Ülke oldukça pahalı demedi demeyin.
Hava sıcaklığı yıl boyu ılıman, tabii ki yaz aylarında çok sıcak. ( ben aralıkta gittim kısa kollu gezilebiliyordu )
Ülkede her türlü kıyafetle dolaşabilirsiniz fakat unutmamanız gereken adım başı bir ibadethane var. Tüm dinlerde ibadethanelere girişte bir kural vardır. İster kilise, isterse cami olsun isterse sinagog olsun uymalıyız, tartışmalara burun kıvırmalara gerek yok. İstediğimi giyerim, kıyafetim özgürlüğümdür diyecekseniz Kudüs sizin şehriniz değil, üzgünüm.
Ülkedeki resmi tatil günleri cuma ve cumartesi.
Cuma 5 gibi başlayan Şabat, cumartesi akşam saatlerine kadar sürdüğünden toplu taşımalar, taksiler çalışmıyor. Çalışanını bulursanız bilin ki Yahudi değildir. Araba kiraladıysanız gittiğiniz mahallelere dikkat! Koyu yahudi mahallesine giren bir arkadaşım sıkıntılı saatler geçirmişti.
Şehir içi ve şehirler arası otobüslerde bilet sürücüden alınıyor. Kudüs içinde bilet 6 şekel idi. (bayağı pahalı )
Pahalılık sadece ulaşımda değil, basit atıştırmalıklar bile sandviç gibi 20 şekel civarında.
…
Tabelalar İbranice altında Arapça var. Şehir içinde turist noktalarda İngilizce de yazılı.
Yemekler tipik arap mutfağı, ekmekler anadolu usulü, humus iyi, meyveler bol, hurma şahane. Yahudiler domuz, tavşan yemiyorlar. Haram helal gözetenler için bu iyi haber.
Ne alınır? Hurma. Başka? Hurma. Eee başka? Hurma.
Pazarlık yapılır, yapınız.
İsrail’ de Güvenlik
Kudüs’te en çok göreceğiniz şey cami, kilise, sinagog sanıyor olabilirsiniz fakat yanılıyorsunuz. En çok göreceğiniz şey asker. Full teçhizat yüklenmiş savaşa gider gibi halleri var.
Bu askerler Mescidi Aksa da girişlerini de kontrol ediyorlar. Tiplerinden şüphelendiklerini sokmuyorlar ya da rastgele birilerini seçip dua okumalarını, müslüman olduğunu ispatlamalarını istiyorlar. Bizi bir gün durdurdular elhamdülillah deyince bıraktılar ama çantaları da arıyorlar. Kimilerine Nas, Felak gibi sureleri de okutuyorlarmış, biz denk gelemedik. Sıkıcı bir durum gibi gözükse de güvenlik için yapıldığı unutulmamalıdır.
Ülkede sadece Yahudiler yaşamadığı gibi yaşayan Arapların hepsi de müslüman değil. O yüzden gaza gelmemek lazım. Bunu neden söyledim? Maalesef Türkiye den giden turistlerin çoğunluğu politik söylemler neticesinde Kudüs’ü geri alacakmış havasında. Fakat sonra bir bakıyorsunuz her yanda ultrasüper silahlı askerler ve bizim cihatçılar sus pus. İsrail askeri öyle bir donanımlı ki bize anlatılanı söylüyorum; ellerindeki otomatik tüfekler dünyada sadece İsrail’deki askerlerin elinde varmış . Saniyede 62 mermi atıyorlarmış. Sen şimdi askerde böyle bir silah varken git cihat havasında dolaş dolaşabilirsen.
Filistin e nasıl gidilir
Filistin dediğimiz ülke aslında Batı Şeria ve akdeniz kıyısındaki Gazze bölgesinden oluşuyor. Gazze Hamas’ın kontrolü altında Kudüs’ e oldukça uzak bir bölgedir. Hep duyduğumuz o çatışmalı, sorunlu kısım da burası. Batı Şeria ise Kudüs yakınında 30 dakikada gidilebilen bir bölge. Mutlaka duymuşsunuzdur duvarlar ardında bir yaşam bölgesi. Yaşam demişsem üstü açık bir hapishane de denebilir. Gezmekte sıkıntı yok ama dönem dönem çatışmalar, eylemler yapılıyor. Bizim gittiğimiz otoyol bir gün öncesinde yakılan araba lastiklerinin külleri ile doluydu.
Filistin’e den İsrail’ e dönüşlerde sıkı kontroller var. X-ray cihazlarından geçiriyorlar. Bizim gibi turist otobüslerini ise kafalarına eserse durdurup insanları aşağıya indirmek suretiyle arıyorlar. Bizi durdurmadılar fakat bir otobüs dolusu Japonu indirdiklerini gördü. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler için ise söyleyeceğim tek uyarı gittiğiniz dönem ülke içindeki politik durumu iyi bilmelisiniz. Bulunduğunuz ülke netice de İsrail ve her an bir canlı bomba, çatışma, yolu kapatma gibi bir olay olabilir. Bu yüzden tur ile Filistin bölgesine geçmek daha güvenli .
Filistin’ de benim gittiklerim Jericho- Eriha, Bettlehem -Beytullahim, Hebron- El-Halil.
1 Comment
ertelemeyin gidin görün demek lazım isteyenlere