


Öyle bir mağara düşünün ki bırakın ” yer altından notlar ” yazmayı insan cilt cilt roman yazar. İşin espirisi tabii ama mağara meraklıları için Postojnajama hakikaten mağaradan çok bir derya gibi. Mağara sevmeyenler için mesela benim için bile çok değişik bir deneyim olmuştu. Nedenlerini, gördüklerimi aktarmalıyım ki yolu Slovenya’ya düşecekleri toplamda 11 bin mağara bekliyor ama içinden tren geçen sadece bu mağara var. Evet tren, yanlış okumadınız.
Efendim ismindeki “jama”mağara demek aslında o yüzden siz adını Postojna olarak belleyebilirsiniz. Ama öyle sıradan bir mağara muamelesi yapılmayacak kadar enteresan bir yer. Anlatıyorum, hazır mısınız?



Postojnajama
Postojnajama 1818 yılında köylüler tarafından bulunmuş ve 1819 yılında hemen turizme açılmış. Bu yıl, yani 2018 de 200. yılına gelindiğinde ziyaretçi sayısı 38 milyonu bulmuş.
1872 yılında mağaranın içine tren yolu yapılmış. Dünya’da bir ilk olan bu tren yolculuğu 1.5 saati buluyor. Mağaranın içi her mevsim 10 derece olduğunu da yeri gelmişken hatırlatayım. Kesinlikle çok havalı tren yolcuğundan başka yürüyerek de gezdiğiniz kısımlar ile birlikte 2 saati buluyor. Geçerli ücreti, etkinlikleri ,belki zaman zaman fırsatlar vardır onları gitmeden önce burdan kontrol ediniz. Fırsat dedim çünkü giriş 25 eur, fırsat varsa yakalanmalı netice de… https://www.postojnska-jama.eu
Postojnajama mağarası detayları/ yeraltından notlar
-
postajnajama web sitesinden alıntıdır Sarkıt deyip geçmeyin tanıyın a dostlar; sadece 1 milimetresi 10 ila 40 yıl zamanda ancak oluşuyormuş.
Dikitlerin en yükseği 16 m ve 80.000 yıllık, yok artık dediğinizi duyar gibi oldum 🙂 Öyle şaşkın şaşkın etrafınıza bakarken hiç zorlanmıyorsunuz. Çünkü Postojnajama öyle güzel aydınlatılmış ki, yetmemiş bazı sarkıtlar ve dikitleri özellikle incelenebilsin diye işaretlenmişler. Hazır ışıklandırmadan bahsetmişken mağara Londra kentinden tam 3 yıl önce elektrikle aydınlatılmaya başlanmış. Öncesinde gaz lambalarıyla turlar yapılıyormuş. - Gaz lambalı turlardan bu yana öyle kafanıza göre postojnajama da gezemiyorsunuz. Dillere göre sesli rehberler eşliğinde gruplar yapılıyor. Slovence, Hırvatça, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Fransızca, Macarca, İspanyolca, Rusça, Lehçe, Çekçe, Portekizce, Felemenkçe, İbranice, Çince, Japonca ve Korece. Sizin mağara geziniz boyunca biletlerinizde belirtildiği üzere özel sigortanız da yapılıyor. Tur rehberleri tarafından etraftaki mağara
Postojnajama-tren-yolculuğu ları birleştiren tüneller, mahkum Rus askerlerin yaptığı köprüler bazı önemli sarkıt ve dikitler anlatılıyor. Kimi yerlerde tren yavaşlıyor başınıza pıt diye buz gibi su damlıyor.
- Ürperiyorsunuz ama en keyiflisi yürüme anları. Kayarmıyım, düşermiyim endişesi hiç yok çünkü zemin öyle bir materyalden yapılmış ki hiç kaymıyor. Yine de kenardaki parmaklıklara tutunma ihtiyacı hissediyorsunuz. İşte o safhada öğreniyorsunuz ki meğer korkuluklarda kesinlikle paslanmazmış. E pes yaniii derken son bölümdeki avize olayı ise – yeter ama artık, dedirten bir detay…
-
Postajnajama-web-sitesinden-alıntıdır Mağara Paradise-White-Spagethi isimleri verilen 3 bölümden oluşmuş. Köprüyle birinden birine geçiş o kadar heyecanlıydı ki ( ya da bana öyle geldi biraz yüksekten korkarım da )
- Paradise olan kısım 14 Nisan 1818 mağara çalışanlarından Luca Cec tarafından Avusturya İmparatoru ziyareti için yapılan hazırlıklar esnasında tesadüfen keşfediliyor. Bu bölümden çıktığında ağlayarak ‘İçeride bir Dünya var, bir Cennet’ diyor. İsmi o günden sonra Paradise oluyor.
-
Postojnajama…
Postojnajama-girişi - Aklıma gelmişken heyecan olsun diye bir ara ışıkları söndürmeleri farklı bir deneyim ve bence çok iyi düşünülmüş. Tam o karanlık anlarda insanın aklına ister istemez gezegenimizin en ilginç hayvanı olan ” Human Fish ” geliyor. İnsan gibi 100 yıl yaşadığı söyleniyor adı bu yüzden Human fish. Gözleri ve renk pigmenti yok. 5 yıla kadar yemek yemeden yaşayabiliyormuş. Fotoğrafını çekmek çok zor zaten öyle ulu orta dolaşmıyorlar ama özel bir bölümden gösterilmeye başlanmış. Ben gittiğimde yoktu 🙁
- Postojnajama’nın sembolü de olan ‘Brilliant’ muhteşem parlak beyaz kireçtaşı oluşumu yaklaşık 5 metrelik bir dikilitaş.
Mağara içi gezide son durak konser, tiyatro vs. gibi etkinliklerinde yapıldığı geniş bir avlu. Akustiği görmek için kendine güvenenler şarkı söylüyorlar. - Postojnajama mağarası şüphesiz dünyanın en farklı mağara sistemlerinden biri. 24 kilometrelik geçitleri, galerileri ve muhteşem salonları, yeraltı dünyasının eşsiz deneyimini sunuyor.
Unutmadan mağaranın içindeki 1899 yılında açılan postahane halen aktif hatta garip ama gerçek 1900 yılında sadece 3 saatte özel damgalı 14000 kartpostal satılmış. İnstagramdaki selfi çılgınlığına bir de buna çok şaşırdım. Dilerseniz tekrar okuyun 3 saatte 14 bin kartpostal !
Yer altından notlarım şimdilik bu kadar…
Slovenya, özellikle Postojnska Jama sizi bekler…
Hatta şuraya Postojnajama’nın web sitesini bırakayım https://www.postojnska-jama.eu/en/









İlginç bir deneyimdi bizim için
kelimeler anlatmaya yetmedi yine 🙁
👍