Hindistan ın tartışmasız en bilindik, simge denebilecek yapısıTaj Mahal ! Mimari bir şaheser Taj Mahal sevgi üzerine kurulmuş olması ile bilinir . İnsanın gözlerini kamaştıracak kadar görkemli , beyaz , saf bir şiirsellik ama aynı zamanda ihtişamı dillere destandır. Bütün bunlar onu rakipsiz yapıyor .
Delhinin 205 km güneyinde bulunan Agra şehrindeki Taj Mahal ‘in yapımı 22 yıl sürmüş. Taj Mahal bilindiği üzere Şah Cihan’ ın çok sevdiği eşi Mümtaz Mahal için yapılan bir türbedir aslında . Binlerce işçinin yıllarca süren çalışmasının ürünüdür. Sadece eşinin kendisinden son isteği olan dünyanın daha önce hiç görmediği bir mezar inşa etmesi isteğidir.
Tam da bu noktada aklımın almadığı sorular başlıyor . Sen nasıl bir kadınsın da illa böyle absürd bir isteğin var acaba ??? Ölünce sana öyle bir mezar yapılsa ne olur ,yapılmasa ne olur ?? Ya sen koca Şah Cihan olmuşsun çek sinene acını kadın ölmüş gitmiş, ne diye kalkıp onca zahmetli işe kalkışıyorsun. Dünya kadar masraf yapıyorsun ???
…
Bu işin benim açımdan saçma olan kısmı. Diğer yandan da bu tarz görkemli binaların yapımının ardında çok büyük emekler var , farkındayım. Ekonomik faydaları da küçümsenemez , onun da farkındayım .
Öyle ki ; Taj Mahal için 20 bin işçi dört bir yandan getirtilmiş .Malzemeleri taşımak için bile 1000 fil getirtilmiş. Muazzam yan ihtiyaçlar oluşmuş olmalı. İşçilerin konaklaması , yedirilip içirilmesi gibi bunlar hep ticarete artıdır . Hatta şimdilerde Taj Ganj olarak bilinen kasaba sırf bu işçiler için kurulmuş.

Mimari detaylar
Olan olmuş diyelim ve mekan hakkında bilgilere geçelim . Biraz ansiklopedik bilgiden zarar gelmez netice de değil mi 🙂
Taj Mahal için kırmızı kumtaşı Fatelpur Sikri den , jasper taşı Punjabtan , yeşim ve kristaller Çinden getirilmiş. Turkuvaz Tibetten , safir ve lacivert taşı Srilanka dan , karaelmas ve akik Arabistan dan , pırlantalar Panna dan getirtilmiş. Kakmalarda 28 farklı değerli taş kullanılmış , kaligrafilerle bütünleştirilmiş. Kubbesi ise Osmanlı dan getirilen İsmail Han Afridi tarafından inşa edilmiş. Komplekse girişte kırımızı kumtaşından yapılmış yüksek binada Kuran’dan Arapça ayetler yazılmış.
Fıskıyeli süs havuzunun yanında yürünen çiçekli yol o kadar uzun ki bu binayı daha gösterişli yapıyor. Biraz da yükseltilmiş platform üzerinde oluşu da etkendir sanıyorum .
Nasıl mı ?
Söylenene göre 4 minarenin her biri mezara denge sağlıyormuş. Dışarıya doğru bir eğime sahipmiş , böylece muhtemel bir depremde mezarın üzerine değil ondan uzağa devrilmesi için tasarlanmış . Anıt mezarın yüksek tavanlı merkez oda ve hemen altında yeraltı türbesi ile kraliyet ailesinin diğer fertlerinin mezarları varmış . Ortada bizim gördüğümüz ise simge mezarlardan yüksek olanı Şah ‘ a diğeri sevgili eşine ait. Üzerinde Kuran’dan Farsça metinler yazılı ve her iki mezar da değerli taşlarla işlenmiş. Türbe dışında ise kırmızı taşlarla yapılı bir cami var , simetri sağlanması amacıyla diğer tarafta da var aynısından .
Taj Mahal in en bilindik görüntüsü yine kırmızı kumtaşından yapılmış üzerinde Arapça Kuran ‘ dan ayetlerin yazılı olduğu ana giriş kapısıdır .
…
İşte bu noktada Sezar’ ın hakkı Sezar’ a muhteşem görünüyor . Ya da fazlasıyla şartlanmış mı gidiyoruz acaba ?? Hep fotoğraflarını gördüğümüz o binanın karşısındayız ya böyle kanlı canlı filan , o yüzden mi büyüleniyoruz bilemiyorum doğrusu …

Taj Mahal e Nasıl gidilir ?
Taj Mahal e Delhi den tren ve otobüsle gitmek mümkündür. Delhi Agra arası 205 km otobüsle gidiş 5 saat 105rupi gibi yazdığını okudum ama orası Hindistan pek dikkate almayınız . Tren hakkında da şimdi buraya saat ve fiyat yazsam yanıltıcı olurum . Aklınızda olsun Delhi tren istasyonunda yanınıza gelenlere itibar etmeden hemen üst kata çıkınız , bizdeki bankalardaki gibi numara sistemi ile çalışıyorlar . Sadece turistlere hizmet eden bölüm var . İçeride danışma masası da var . Size pek güzel bilgi verip yönlendiriyorlar . Trenle gitmeye karar verirseniz tek dikkat edeceğiniz bence dönüş biletinizi de hemen oradan almanız .
Karayolu ile
Bir diğer alternatifte şoförlü araç kiralamaktır. Şoförlü diye özellikle belirttim çünkü Hindistan’da araç kiralamak bana cesaret gerektirir gibi geliyor . Yine de denemek isterseniz neden olmasın 🙂
Bir diğer yöntemde altın üçgen dedikleri Delhi – Agra – Jaıpur şehirlerini kapsayan turları tercih etmektir. Taj Mahal de bu üçgenin içindeki Agradadır. Hele bir kaç kişi olursanız fiyat daha da düşeceğinden zahmetsiz olacağını tahmin edersiniz . Sanırım pazarlık yapmayı unutmayınız notunu yazmama gerek yoktur .
….

Peki biz hangisini tercih ettik diye merak edenlere cevabım hiçbiri , evet evet hiçbiri . Çünkü , yıllardır İstanbul ‘da görüşemediğimiz akrabam sevgili Oktay ile bir kaç gün önce aynı tarihlerde Hindistan da olacağımızı babalarımız sayesinde anladık . İş gezisindeydiler ve her Hindistan ‘a giden insan gibi madem buradayız Taj Mahal i görelim demiş ve araç kiralamışlardır . Sağolsun bizi de Delhi ‘ye geldiğimiz gün otelimizden aldılar . Bizdeki keyfi , neşeyi tahmin edersiniz . Bir araba dolusu şaşkın Türk ; pisliğe , ineklere, maymunlara , rikşalar baka baka gürültülü trafik içinde yolculuk yaptık . Çılgınlar gibi fotoğraflar çekildik . Gerçi bizimle fotoğraf çektirdirler deseydim daha doğru olacaktı 🙂 O gün orada kaç Hintli vardı bilemiyorum ama abartısız yarısı ile sarmaş dolaş fotoğraf çektirdik.
…
Onlar mutlu biz şaşkın 40 derece sıcaklıkta tam bir günümüzü alan Taj Mahal gezimizi tamamladık . Delhi ye dönüşte akşam trafiğine yakalanmasaydık herşey daha güzel olabilirdi. Fakat bu bizim için daha başlangıçtı ve daha ne trafikler ne karmaşalar görecektik.


Şükrancım eline sağlık?
çok teşekkürler sayın kısmet 🙂
Tac mahal …., çocukluğumuzda atlastaki fotoğrafına baktığımız eser , görmek güzeldi….
Sizinle gezmek ayrı bir keyifliydi ?
asıl biz seninle olmaktan çok am çok keyif aldık